transactie-woonzorgnet-orpea
 • Date:
  April 2017
 • Client:
  Woonzorgnet Beheer BV
 • Sector:
  Mental healthcare, Sheltered living facilities
 • Services:
  Sell-side advisory

Het Franse zorgconcern Orpea heeft Woonzorgnet overgenomen

Orpea, een Frans zorgconcern genoteerd aan EURONEXT in Parijs, heeft per april 2017 de aandelen in Woonzorgnet overgenomen. Met de overname van Woonzorgnet treedt Orpea voor het eerst toe in de Nederlandse markt. Een transactie van deze orde van grootte is de eerste internationale overname in Nederland op het gebied van beschermd wonen.

Orange Corporate Finance heeft de aandeelhouders van Woonzorgnet begeleid bij deze transactie.

Woonzorgnet

Woonzorgnet, opgericht in 2005, is de enige private aanbieder van omvang van beschermd wonen, dagbesteding en poliklinische ondersteuning voor cliënten met mentale gezondheidsproblemen of psychiatrische ziektes. Vanuit zes gehuurde locaties in Nijmegen, Renkum, Nunspeet, Rheden, Arnhem en Silvolde wordt een woonplek geboden aan ca. 162 volwassenen met psychische of psychosociale problemen. Woonzorgnet heeft een uniek concept ontwikkeld, waarbij ze haar bewoners kleinschalige woongroepen biedt van zo’n 25-28 bewoners per locatie.

Woonzorgnet is een rendabele onderneming met een hoge medewerkers- en een hoge bewonerstevredenheid. In 2016 is Woonzorgnet voor de tweede achtereenvolgende keer genomineerd als beste werkgever van Nederland (in de categorie non-profit met minder dan 1.000 medewerkers). De kwaliteit van managementinformatie, -systemen en procedures wordt uniek geacht voor een onderneming in deze markt.

Orpea

Orpea, opgericht in 1989, is Europees marktleider in het aanbieden van onafhankelijke zorg. Orpea biedt een breed scala aan zorgfaciliteiten en services voor mensen met een verminderde onafhankelijkheid. Met een netwerk van 855 gespecialiseerde faciliteiten, met 86.757 bedden in 13 landen is Orpea een wereldleider in langdurige zorg. Orpea is beursgenoteerd op Euronext Paris.

Beweegredenen

De Nederlandse gezondheidsmarkt is groeiend. In 2017, de gemiddelde gezondheidskosten waren EUR 4.5k per inwoner. Dit in vergelijking met gemiddelde gezondheidskosten van EUR 3.3k voor de landen binnen de OECD. Door de overname van Woonzorgnet treedt Orpea toe in deze groeiende markt en verstevigt haar positie in Europa.

Het management van Woonzorgnet kwam tot de conclusie dat gezien deze marktaspecten en de groeistrategie van Woonzorgnet een strategische partner de ontwikkeling in Nederland kan bevorderen. Door meer tijd en aandacht te besteden aan contacten met onder andere gemeenten zou het mogelijk moeten zijn de onderneming sneller te laten groeien. De indirecte organisatie is zo ingericht dat met beperkte investeringen, een forse groei van het aantal locaties en woonplekken mogelijk is.