• Date:
  May 2021
 • Client:
  Ioniqa Technologies BV
 • Sector:
  Circulair technology, Cleantech
 • Service:
  Raising growth capital

Kapitaalronde Ioniqa € 10 miljoen

De scale-up Ioniqa Technologies heeft in mei 2021 een financieringsronde van € 10 miljoen afgerond. Ioniqa heeft een baanbrekende upcycling proces om PET-plastic om te zetten in BHET. Door middel van polymerisatie wordt BHET vervolgens door derden omgezet in food-grade PET met virgin PET specificaties. Daarmee converteert Ioniqa post-consumer PET afval naar een echt duurzaam materiaal. Ioniqa, in 2019 door de Nederlandse regering uitgeroepen tot ‘Nationaal icoon’, is leidinggevend in haar branche. Zij biedt een waardevolle oplossing door PET-kunststoffen onbeperkt te kunnen upcyclen.

De financiering is afkomstig van één nieuwe investeerder, verder aangevuld met financiering verstrekt door de huidige aandeelhouders. De middelen zullen worden gebruikt voor verdere opschaling en uitbreiding.
In de huidige markt stellen overheden, internationale merken en kunststofproducenten zichzelf hoge doelen voor 100% gerecyclede PET-kunststoffen, naar aanleiding van de grote verschuiving van de eisen die de consumenten stellen. Dit zorgt voor een enorme toename van de vraag naar de circulaire oplossing die Ioniqa biedt.

Tonnis Hooghoudt, CEO en oprichter van Ioniqa: “Zonder fondsen zullen er geen succesvolle innovaties zijn, zoals die van ons, die de CO2-voetafdruk van PET-kunststoffen met 75% verkleinen. We leveren een oplossing aan de markt, die nog nooit eerder op deze schaal is uitgeprobeerd en die de juiste middelen nodig heeft, inclusief financiering, om onverwachte uitdagingen het hoofd te bieden tijdens de opschaling. Met de nieuwe fondsen kan Ioniqa haar reis voortzetten om van de wereld een betere plek te maken, door plastic afval te gebruiken als grondstof voor nieuwe food-grade producten. De financiering zal worden gebruikt om de 10kt fabriek van Ioniqa verder op te voeren tot volledige capaciteit en om licentiepakketten voor te bereiden die begin 2022 op de markt zullen worden gebracht ”.

“We zijn blij met de voortdurende steun van onze huidige aandeelhouders en het aantrekken van een nieuwe aandeelhouder die sterk gelooft in onze propositie en de toegevoegde waarde die we op de markt brengen” Jeroen Bulk, CFO van Ioniqa.

Orange Corporate Finance heeft Ioniqa geadviseerd en begeleid bij het proces.

Ioniqa Technologies

Ioniqa is een cleantech spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven (NL), gespecialiseerd in het creëren van waarde uit afval door gebruik te maken van haar gepatenteerde circulaire technologie. Met een kosteneffectief proces is Ioniqa in staat om de kringloop voor kunststoffen te sluiten, te beginnen met PET-kunststoffen. Deze bekroonde innovatie transformeert alle soorten en kleuren PET-plastic afval in waardevolle ‘virgin-quality’ materialen voor voedsel-goedgekeurd PET-plastic. Upcycling processen door Ioniqa voor andere soorten plastic worden onderzocht en zullen naar verwachting in de nabije toekomst worden gelanceerd.