internationale-transactie-Basware-acquired -Certipost
 • Date:
  October 2012
 • Client:
  Basware Oyj
 • Sector:
  ICT
 • Services:
  Buy-side advisory, Valuation

Basware neemt het netwerk en e-invoicing activiteiten van Certipost over

In 2012 heeft Basware, de Finse leverancier van inkoop- en factureringssoftware, het netwerk en de e-invoicing activiteiten van Certipost overgenomen. Certipost, een dochteronderneming van Bpost, is een specialist in veilige elektronische gegevensuitwisseling en actief in BelgiĆ« en Nederland. Met de overname voegde Basware zo’n twaalf miljoen transacties toe aan zijn wereldwijde open netwerk.

Om de verdere ontwikkeling op het vlak van elektronische documentuitwisseling van Certipost te verzekeren, was schaalvergroting onontbeerlijk. Omdat elektronische facturatie-uitwisseling geen kerntaak was van Bpost werd er gezocht naar een partner die een internationaal grotere reikwijdte had. Bpost vond die partner in Basware. De activiteiten van Certipost op het vlak van documentbeveiliging, digitale certificaten en de Belgische elektronische identiteitskaart vielen overigens buiten de transactie met Basware en bleven onderdeel van Bpost.

De overname gaf Basware de mogelijkheid om door te groeien tot het grootste handelsnetwerk voor kopers en leveranciers en 150 miljoen transacties te bereiken aan het eind van 2015. Door de verwachtte sterke groei van de e-invoicingmarkt en de overname van Certipost breidde Basware zijn positie op de Benelux-markt sterk uit, met name in het mkb-segment.

Certipost
Certipost werd opgericht in 2002 door Bpost en Belgacom. In 2008 werd Bpost volledig aandeelhouder. Volgens het Belgische postbedrijf maakten in 2011 zo’n 80.000 ondernemingen gebruik van de technologie van Certipost om elektronisch documenten uit te wisselen en had het via roaming een Europees bereik van meer dan 100.000 ondernemingen. Op het moment van overname had Certipost 84 mensen in dienst.